Op avontuur met de microscoop

Ooit eens nagedacht over hoe de wereld eruit zou zien als je een mier bent? Of nog veel kleiner en de wereld bekijken vanuit een pantoffeldiertje? Deze diertjes zijn voor ons heel erg klein en je kunt je wellicht voorstellen dat wij voor hun heel erg groot zijn.

Als je wel eens met een vergoot glas naar een mier hebt gekeken dan kon je ineens het hoofdje zien en de pootjes. En ook dat die broodkruimel wel ineens veel groter eruit zag dan zonder je vergrootglas.

We heb ben een leuk plan bedacht en we hopen dat jullie mee willen doen. We nemen een echte microscoop mee die nog veel beter werkt dan een vergrootglas. Net zoals bij een ziekenhuis kun je hiermee zelfs de kleinste diertjes en organismes heel mooi bekijken.

Er zijn natuurlijk ook beestjes die we liever niet tegenkomen. Op de foto hier onder zie je de snuit van een beestje die we helaas regelmatig tegenkomen in het bos. Heb jij een idee wat dit zou kunnen zijn?

En in de vijver of in de sloot komen we allemaal nuttige beestjes tegen. Het zijn goede opruimers van allerlei afvalstofjes en ze worden ook weer opgegeten door de grotere diertjes die in het water leven.

Tijdens het VPK kunnen we allerlei kleine dingetjes verzamelen en deze bij de Zonnehal onder microscoop goed bekijken.

Kan best spannend zijn omdat we niet weten wat we gaan zien. Als je een druppel vijverwater onder de microscoop legt dan kun je zo meer dan 10 hele kleine diertjes ontdekken.

Op zaterdag en zondag kun je gewoon even langslopen in de Zonnehal en dan kijken we samen naar wat je gevonden hebt. Lijkt mij erg spannend!

Tot gauw, Onno.