Jeugdsoldeerproject

VPK-jeugdsoldeerproject 2019: De Sound Kit

Speciaal voor de jeugd is er ook dit jaar weer de mogelijkheid om zelf een elektronica bouwpakketje in elkaar te solderen. Op zaterdagmiddag kan je zelf een ‘Sound Kit’ komen solderen, zonodig onder begeleiding van iemand die meekomt om je te helpen. Om 13.30 uur staan we klaar met de soldeerbouten!

Na het solderen van alle onderdelen heb je dan een apparaatje gemaakt dat drie verschillende dingen kan doen:

  1. Meten van het volume
    Als eerste kan je meten hoeveel geluid er ergens is (het ‘volume’). Hoe meer geluid, hoe meer leds er gaan branden. En de led van het geluid dat het hardst was blijft nog even nagloeien. Je kan bijvoorbeeld kijken of het ergens echt stil is, of hoeveel geluid je moet maken om alle leds te laten branden. Of iemand vragen om niet harder te praten dan vier leds ….
  2. Meten van de toonhoogte
    Als tweede kan je de toonhoogte van het geluid meten. Elke led heeft zijn eigen toonhoogte, zodat je kunt zien welke frequenties er in een geluid zitten. Je kan bijvoorbeeld kijken hoe hoog je kan fluiten of welke tonen er allemaal in een muzieknummer zitten. Of welke frequenties er in het geluid van een radio-ontvanger zitten ….
  3. Het looplicht
    Behalve het meten van geluid zit er ook een leuk looplicht op dat heen-en-weer gaat, met ledjes die langzaam uitdoven. Dan hoef je lekker niets te meten, daar kan je gewoon naar kijken ….

Kosten
Een Sound Kit bouwpakketje kan je komen solderen voor 5 euro (betalen contant ter plaatste), inclusief twee AAA-batterijen. Met dank aan de sponsoring door het VERON Fonds en de firma MegiQ uit Eindhoven!

Je hoeft je niet van te voren op te geven, kom gewoon zaterdagmiddag naar het jeugdsolderen toe.

Meer informatie
Meer informatie over het bouwpakketje kan je vinden op de internetpagina van de Sound Kit. Daar staat ook de bouwbeschrijving.