Jeugdsoldeerproject

VPK-jeugdsoldeerproject 2022: De Celsius

Als we in 2022 weer een volledig VPK hebben, dan gaan we kijken naar de mogelijkheden om zelf een elektronica bouwpakketje in elkaar te solderen door de jeugd.

De Celsius
Er wordt dan een ‘Celsius’ gesoldeerd. De Celsius heeft onder andere een temperatuursensor, twee 7-segment led displays en zes drukknoppen. Na het solderen van alle onderdelen heb je dan een apparaatje gemaakt die je op twee manieren kan gebruiken:

  1. De Celsius als thermometer
    Het belangrijkste wat je met de Celsius kan doen is het meten van de temperatuur. En dat niet alleen, de Celsius onthoudt ook de minimale en maximale temperatuur. Dus straks weet je hoe koud het ’s nachts in de tent was, of hoe warm overdag in de caravan!
  2. De Celsius als geheugenspel
    Het leukste dat je met de Celsius kan doen is het geheugenspel. Je krijgt een hoog, midden of laag streepje te zien die je met één van de drie drukknoppen moet nadoen. Eerst één streepje, daarna steeds een nieuw streepje extra. Hoeveel stappen kan je onthouden? Goed concentreren en blijven oefenen dus, want na ieder spel is er weer een nieuwe volgorde van streepjes.

Kosten
Een Celsius bouwpakketje kan je solderen voor 5 euro (betalen contant ter plaatste), inclusief twee AAA-batterijen. Met dank aan de sponsoring door de firma MegiQ uit Eindhoven!

Meer informatie
Meer informatie over het bouwpakketje kan je vinden op de internetpagina van de Celsius. Daar staat ook de bouwbeschrijving, maar die hebben we natuurlijk voor je uitgeprint op het VPK.